Vi som driver vandrarhemmet

Jan-Ove Låås

Anny Margareta Låås

Lite historia

Om skolan och vandrarhemmet

“Skolan”

“Vandrarhemmet har sina lokaler i f d Siknäs skola som byggdes 1922. Skolbyggnaden har byggts till under åren och under en period bedrevs även daghemsverksamhet i en del av lokalerna. Bristen på barn i området tvingade fram en nedläggning och all skolverksamhet upphörde höstterminen år 2006.
Därefter stod skolbyggnaden tom ett par år, då kommunen inte hade någon annan verksamhet som var i behov av lokalerna”

“Vandrarhemmet”

“År 2008 fick ett antal personer möjlighet att på prov bedriva vandrarhemsverksamhet i lokalerna och det visade sig vara en bra idé då gästerna strömmade till. För att fortsätta bedriva verksamheten bildades därför en ekonomisk förening som fick köpa skolan av kommunen och starta upp en verksamhet. Syftet med den har sedan dess varit att främja en levande landsbygd och ge lokala arbetstillfällen.
Efter det formella övertagandet av byggnaden är det styrelsen för Siknäs Fyrklöver Ekonomisk Förening som driver verksamheten idéellt och alla inkomster återinvesteras i verksamheten. År 2011 byggde vi en stor handikappanpassad brygga vid Gävundasjön med en slogbod. Materialet till bryggan finansierades via en stiftelse och arbetet utförde vi själva i styrelsen eller med hjälp av inhyrt folk från bygden. Bryggan är till för alla i byn och närheten till äldreboendet ger deras boenden en möjlighet till att fika på bryggan eller bara njuta av att se rabatterna kring bryggan från sitt fönster. En veranda byggdes också till skolbyggnaden så att vandrarhemmets gäster kan njuta av en kopp kaffe eller en måltid utomhus. Vi har även byggt om inomhus för att öka antalet sängplatser. Våra framtidsplaner är många och vi hoppas kunna förverkliga dem en efter en.”

“Info”

“Vandrarhemmet, f d Siknäs skola ligger 50 meter från vattnet och har med sitt läge en härlig bykänsla.

Tillhörande Vandrarhemmet är den stora, handikappanpassade brygga med slogbod framför entrén där kan man grilla, umgås och njuta av omgivningen.
På våra två verandor kan man äta sin mat eller grilla. På gården finns en fotbollsplan där man t ex kan spela boll, boule eller badminton.
En darttavla finns om man vill kasta pil.
Det finns goda möjligheter till fiske i omgivningen, fiskekort behövs och kan beställas vid bokning.
Information om var man köper fiskekort finns på anslagstavlan vid receptionen.

Siktjärn ligger ca 200 meter bort på motsatt sida av väg 26 där även Naturcampingen tillhörande Vandrarhemmet finns med så kallat “Put and take”-fiske med inplanterad öring.
Vid vänstra delen av  Naturcampingen invid Siktjärn finns också en långgrund strandremsa med grillplats och brygga som passar bra för dopp i början av sommaren innan vattnet hunnit värmas upp.
I Gävundasjön, som ligger 50 meter från Vandrarhemmet, kan man fiska bl a gädda, aborre och öring.
Bad finns i byn Gävunda på två lämpliga platser efter andra sidan bron, ena till vänster vid slogboden med gräsyta.
Den andra direkt till höger efter bron ca 300 meter i sydläge med slogbod och grillplats vid strandkant, långgrunt med sandbotten lämpligt för barn.
Man ser vandrarhemmet på andra sidan ån.

Genom vårt samarbete med Vansbro Äventyr kan vi erbjuda möjlighet till att hyra Dressin, för mer information om priser se deras hemsida.

Vill man ut i skogen finns det gott om stigar att vandra på och vill man motionera finns även ett elljusspår som vintertid spåras för längdskidåkning.
På kvällen kan man koppla av och umgås i Allrummet där det finns en TV, ett Pingisbord och lite familjespel.
Geografiskt är Vandrarhemmet beläget vid Inlandsvägen längs riksväg 26, mellan Vansbro, Malung och Mora.

Vi erbjuder Naturcamping för 150 kr/natt i naturlig miljö ungefär 200 meter från Vandrarhemmet vid båda sidor om väg 26, den ena vid sjön Siktjärn, den andra längs Vanån på andra sidan vägen.
Det finns små  sandstränder på båda sidor.
Där finns nu även 2 st “utedass” och soptunnor för hushållssopor. Plats för husbilar och husvagnar finns på båda sidor om väg 26.

© 2019 Siknäs Fyrklöver

Information

Kontakt

Adress:

Vansbrovägen 113, 79292, Mora, Sverige

Mobil:

(+46)708205561

Email:

info@siknasfyrklover.se

Hitta oss på

Translate »